Biografie

De Nederlandse countertenor Maarten Engeltjes zingt zowel barok als eigentijds repertoire. Hij werkt regelmatig samen met Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra & Choir evenals met Peter Dijkstra en het Nederlands Kamerkoor. Zijn eigentijdse optredens omvatten de wereldpremière van Lera Auerbach’s Dresdner Requiem met de Staatskapelle Dresden onder leiding van Vladimir Jurowski, Gavin Bryars’ The War in Heaven in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, en de rol van Adschib in Hans Werner Henze’s L’Upupa und der Triumph der Sohnesliebe dat deel uitmaaakte van de NTR Zaterdagmatinee in het Amsterdamse Concertgebouw, gedirigeerd door Markus Stenz. Opmerkelijke concerten waren de Hohe Messe van Bach met de Akademie für Alte Musik Berlin onder leiding van Daniel Reuss, Pergolesi’s Stabat Mater met Concerto Köln, en een Europees tournée samen met B’Rock Orchestra met Vivaldi’s Nisi Dominus en Hasse’s Salve Regina. Engeltjes soleerde in Händel’s Messiah in Rome met het Orchesta of the Accademia Nazionale di Santa Cecilia, in Bach’s Johannes Passion met de Münchener Philharmoniker en eveneens met het Tonhalle-Orchester Zürich, in Bach’s Magnificat met het Bergen Philharmonic Orchestra onder leiding van Juanjo Mena, en hij gaf een recital van opera arias van Händel met het Nederlands Kamerorkest in het Amsterdamse Concertgebouw.

Maarten Engeltjes vertolkte verschillende rollen in Händel operas, waaronder Bertarido (Rodelinda) tijdens het Via Stellæ Festival in Santiago de Compostela, Tolomeo (Giulio Cesare) met Capella Cracoviensis, Ottone (Agrippina) met Combattimento Consort Amsterdam, Mago Christiano (Rinaldo) in de Opéra de Lausanne, en Polinesso (Ariodante) onder leiding van Federico Maria Sardelli tijdens het Festival de l’Opéra Baroque van Beaune. Hij trad op als Meraspe (Cavalli’s Artemisia) samen met La Venexiana, als Creonte (Steffani’s Niobe, regina di Tebe) met het Boston Early Music Festival Orchestra, als Cherubino (Le nozze di Figaro) in het Tokyo Metropolitan Theatre met NHK Orchestra onder leiding van Michiyoshi Inouem, als L’humana fragilità en als Pisandro (Monteverdi’s Il ritorno d’Ulisse) met Le Concert d’Astrée onder leiding van Emmanuelle Haïm, en als de Engel in de wereldpremière van Rob Zuidam’s opera, Adam in Ballingschap, bij de Nederlandse Nationale Opera.

Hoogtepunten dit seizoen zijn de Johannes Passion met Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, de rol van David in Händel’s Saul met Israel Camerata onder leiding van Avner Biron, en de titelrol in Händel’s Solomon met het Scottish Chamber Orchestra onder leiding van Peter Dijkstra. Daarnaast zingt Engeltjes regelmatig Bach, Vivaldi en Monteverdi begeleid door zijn eigen ensemble, PRJCT Amsterdam.